Mentorschap. 

Wat is mentorschap?

Mentorschap: Een mentor kan door de Kantonrechter worden benoemd als de persoon voor wie het wordt aangevraagd niet meer zelf kan beslissen over verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding. Mocht er geen familielid beschikbaar zijn dan is het mogelijk een professionele mentor te verzoeken.

Waarover gaat mentorschap?

Mentorschap gaat alleen over persoonlijke zaken, zoals verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Mentorschap gaat dus niet over geld en over goederen.

 Wie kan mentorschap aanvragen?

       uzelf,

       uw echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel,

       uw familie (tot de 4e graad)

       uw voogd, curator of bewindvoerder

       instelling waar u verblijft of behandeling/begeleiding ontvangt

Wat is de procedure?

Als u eventueel belangstelling heeft voor mentorschap door Mesu Budget en Zorg neemt u of uw hulpverlener contact op met ons voor een kennismakingsgesprek. Voordat Mesu Budget en Zorg bij de Kantonrechter aangeeft bereid te zijn tot mentor te worden benoemd moet wij over voldoende informatie beschikken om te kunnen beoordelen of een goed mentorschap mogelijk is en of wij een bereidverklaring af kunnen geven. Vervolgens kunnen wij u begeleiden in het verdere aanvraag traject.

Bij de aanvraag dient onder andere een goede onderbouwing meegezonden te worden waaruit blijkt dat de aanvrager terecht mentorschap aanvraagt. Dit kan een diagnose door een arts of psychiater zijn, een CIZ indicatie of een toelichting van een betrokken hulpverlener. De rechter beoordeelt de aanvraag en geeft bij akkoord de beschikking mentorschap af.

Wat doet de mentor voor u? 

Om de vertegenwoordiging op het gebied van behandeling, verzorging en begeleiding goed te doen heeft de mentor onder andere tot taak:

  •  Investeren in het contact met de cliënt met als doel om samen of naar de wensen van de cliënt te kunnen handelen.
  •  Zoveel mogelijk samen met de cliënt besluiten nemen over behandeling, begeleiding, verpleging en/of verzorging.
  • Overleggen met hulp-, zorgverleners over zorg- en behandelplannen. Neemt zo mogelijk deel aan zorg- en/of behandelplanbesprekingen.
  • Erop toezien dat de begeleiding en zorg wordt gegeven volgens de afspraken die gemaakt zijn.
  •  Indien de cliënt nog thuis woont; erop toezien dat het sociale netwerk toereikend is om thuis of zelfstandig te kunnen blijven wonen.
  • Onderhouden van de contacten met de hulp-, zorgverleners en de cliënt.  

Wat kost mentorschap?

Mentorschap kost geld, maar cliënten met een inkomen op bijstandsniveau hebben normaal gesproken recht op bijzondere bijstand. Mesu Budget en Zorg kan bij de gemeente bijzondere bijstand voor aanvragen voor deze kosten. Daarnaast zijn er kosten voor de aanvraag bij de rechtbank, die kosten heten griffierechten. Zie voor meer informatie www.rechtsspraak.nl 

Kosten mentorschap

Aan mentorschap zitten kosten verbonden. Er zijn eenmalige en jaarlijkse kosten. Wanneer iemand dit niet kan betalen zal er (gedeeltelijk) bijzondere bijstand aangevraagd worden.

De jaarbeloning inclusief onkostenvergoeding is in 2020:

De jaarbeloning, inclusief onkostenvergoeding en exclusief omzetbelasting voor zover van toepassing, bedraagt:

 


Naast de jaarbeloning kent de kantonrechter in voorkomende gevallen de volgende beloningen toe:

 



Voor meer informatie zie :

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap


Wat doet een mentor niet

Hier kunt u eventueel lezen wat de bevoegdheden zijn van een mentor.

Wat doet een mentor niet.

·        Wij mengen ons niet in beslissingen die horen tot de taken van bijvoorbeeld artsen, hulpverleniers en zorgverleners;

·        Wij dwingen geen zorg en/of hulp af die door professionele zorg- en/of hulpverleners als zinloos wordt beschouwd;

·        Als u zich verzet tegen een ingrijpende behandeling dan mag de mentor deze behandeling alleen laten uitvoeren als het nalaten ervan ernstige nadelige gevolgen voor u heeft en/of gevaarlijk voor u is;

·        Wij nemen geen beslissingen die zijn uitgesloten bij wet, verdrag of hoogstpersoonlijke handelingen zoals het vragen om euthanasie, onvrijwillige opname, het opmaken van een testament, het erkennen of ontkennen van kinderen, het gebruik maken van uw stemrecht;

·        Wij nemen geen beslissingen waarvan is gebleken dat u die zelf kunt nemen;

·        Wij nemen geen beslissingen over uw inkomsten en vermogen.

Als er werkzaamheden van ons worden gevraagd die wij niet kunnen uitvoeren omdat het niet tot onze taken behoort, zullen wij hierover met u in gesprek gaan en mocht het niet mogelijk zijn dan verwijzen wij u door.